Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 
Πραγματοποιήθηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας, το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο θέμα του Άτυπου Συμβουλίου ήταν η διαμόρφωση της νέας Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρώπης, που θα διαδεχτεί την πρωτοβουλία i2010, η οποία μετουσίωνε τη Στρατηγική της Λισαβόνας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και Κοινωνίας της Πληροφορίας και ολοκληρώνεται φέτος.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών, Σωκράτη Κάτσικα.
Αποτέλεσμα των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου ήταν η ψήφιση/έκδοση Υπουργικής Διακήρυξης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευόδωση του στόχου της υποβοήθησης της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μέσω της αποτελεσματικότερης χρήσης των ΤΠΕ.
Ο Υφυπουργός, κατά την παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
-    Κρίσιμα βήματα για τη δημιουργία μιας πλήρως ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη ως το 2020 είναι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου της ενιαίας αγοράς και στην ψηφιακή αγορά, η ανάπτυξη ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φάσματος και η ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού.
-    Οι υποδομές υψηλών ταχυτήτων είναι σημαντικές για την οικονομική απόδοση. Θα πρέπει να προωθηθούν οι επενδύσεις σε νέες υποδομές ΤΠΕ με τρόπο ισορροπημένο μεταξύ: α) των ευρωπαϊκών περιφερειών, β) των διαφόρων εναλλακτικών υποδομών ΤΠΕ και γ) της κατανομής της χρηματοδότησης μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
-    Η Ευρώπη θα πρέπει, μέσω πρωτίστως της διασφάλισης της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών, να καταστεί ο κύριος πάροχος ψηφιακού περιεχομένου σε σχέση με την παροχή πολιτοκεντρικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι υπηρεσίες ψηφιακής υγείας. Βέβαια η ανάπτυξη τέτοιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσει ή να χειροτερέψει την παροχή των αντίστοιχων φυσικών υπηρεσιών προς τους ψηφιακά αναλφάβητους πολίτες.
-    Παράλληλα, μια βελτιωμένη ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτική και ψηφιακή δράση, θα αποτελέσει ένα όπλο στη φαρέτρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού, κ.α.